Vi använder cookies för att din läsarupplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Vi använder cookies. Läs mer
Nyhet

Så påverkas SOS Barnbyar av översvämningarna i Peru

Inga barn eller vuxna inom SOS Barnbyars verksamheter har dödats eller skadats av de stora översvämningarna i Peru. Samtidigt rapporteras att runt 75 personer omkommit och att 157000 hushåll runt om i landet påverkats. 550 familjer som ingår i SOS Barnbyars stödprogram har drabbats på olika sätt.

Översvämningarna i Peru beskrivs som de värsta på 20 år. Katastrofen uppkom på grund av kraftiga regn och höga temperaturer. För närvarande råder undantagstillstånd i stora delar av landet och många vägar har kollapsat så det är svårt att ta sig fram till de drabbade.

De två barnbyarna Esperanza och Rio Hondo är hårdast drabbade.  I barnbyn Esperanza, har kraftiga regn skadat taken på husen och orsakat vattenskador i hus och vägar. I Esperanza bor 38 barn i åtta SOS familjer.

Barnbyn Rio Hondo ligger intill en flod som översvämmats och riskerar skada stabiliteten i hus och husgrunder. Här bor normalt 54 barn i 11 SOS-familjer men av säkerhetsskäl har tre av familjerna evakuerats till ett säkrare område.

Även barnbyn i Chiclayo i norra Peru har drabbats av kraftiga regn som skadat elförsörjning och avlopp. Barnen evakuerades först men har nu fått flytta hem igen. Vid barnbyn Cusco utlöste skyfallen ett jordskred som skadade byns idrottsanläggning men inga familjehus påverkades.

SOS barnbyar bedriver även förebyggande, så kallat familjestärkande program i Peru. Totalt 4230 familjer är inskrivna i de programmen, 550 av de familjerna har drabbats på olika sätt. SOS Barnbyar försöker nå de drabbade med olika typer av katastrofhjälp, bland annat tält, vatten, myggmedel, första hjälpen-kit, och filtar.

Dessvärre har det varit svårt att nå de drabbade, eftersom översvämningar och jordskred har blockerat vägarna till många platser i landet.

SOS Barnbyar har verksamhet på 12 platser  i Peru. Totalt får över 10 000 barn och föräldrar någon form av stöd via SOS Barnbyar i landet.