Vi använder cookies för att din läsarupplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Vi använder cookies. Läs mer
Nyhet

Ökad integration för barnens bästa

Vi är stolta över att meddela att vi har blivit nominerade till Dare4Care priset för vårt innovativa sätt att integrera SOS familjer i samhället i Moçambique. Genom att placera familjerna i olika delar av Inhambane har man skapat en by som är djupt rotad i samhället, förbättrat strukturen och gett mammorna bättre möjlighet att tillgodose barnens behov.

Att integrera barnbyn är ett sätt att göra familjerna mer delaktiga i samhällslivet så att det inte blir ett så stort steg den dagen barnen flyttar hemifrån.  När det skulle göras i Inhambane så tillfrågades barnen hur de ville ha det. Även mammorna är nöjda med resultatet. ”Mina barn anpassar sig bra i det nya samhället, de har fått många vänner här. Jag ser ofta att andra barn kommer och leker med dem och det gör mig glad för att de kan bygga vänskaper de kan ha under en lång tid framöver”, säger barnbymamman Rainha. Familjerna har även börjat odla själva i trädgården, vilket lär barnen hur man kan odla sin egen mat.

Det har också visat sig att vissa av barnen i barnbyn har kunnat återförenas med sin biologiska familj. Det här sker bara om det är för barnets bästa och om barnet själv vill det. Den biologiska familjen kan efter det få stöd av oss genom vårt familjestärkande program. I det familjestärkande programmet får familjerna skräddarsytt stöd efter varje enskild familjs specifika situation och behov. Målet är alltid att familjen ska kunna hålla ihop, ta sig ur sin svåra situation och på sikt stå på egna ben. Det här har lett till att vi kan ha färre barn i familjerna, vilket ger barnbymamman mer tid för varje barn.

Dare4Care priset belönar innovativt tänkande och framgångsrika projekt i våra SOS-program. Priset kommer att ges till projekt som är bra exempel på hur vi uppfyller våra mål i praktiken. Vinnarna av det första Dare4Care-priset kommer att presenteras i januari 2018.

 

Bildtext: Bilden är på några av barnen i vår barnby i Moçambique. Foto: Jeanne Wilson