Vi använder cookies för att din läsarupplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Vi använder cookies. Läs mer
Nyhet

Mamma Christine: ” Jag stödjer dem i varje aspekt av deras liv”

I sexton år har Christine arbetat för SOS Barnbyar som barnbymamma i Gulu, norra Uganda. Hon har sammanlagt tagit hand om och uppfostrat 18 barn. Hennes yngsta är i dag sju år gammal. Den äldste har hunnit fylla 25.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag känner en stor stolthet när jag blir kallad för barnbymamma, men det som är mest givande är att se barnen utvecklas och gå igenom olika stadier i livet. Jag har en dotter som går en kurs inom turism, och en annan som utbildar sig till sjuksköterska. En av mina söner studerar på universitetet, och alla de yngre går i skolan.

Finns det utmaningar?

– Ja. Det kan komma barn som har det svårt psykiskt, och i början visste jag inte hur jag bäst skulle hjälpa dem. Men jag har fått stöd i arbetet och nu har jag tillräckligt med erfarenhet för att veta hur jag ska klara av sådana situationer.

Hur går det till när ett barn flyttar in till familjen?

– En månad innan ett nytt barn anländer, sätter jag mig ner med resten av familjen för att berätta om den nya familjemedlemmen. Då kan alla förbereda sig för att möta sitt nya syskon. När han eller hon kommer så ordnar vi en liten välkomstfest. Ofta får ett av de äldre barnen i uppdrag att ta extra hand om sin nya lillasyster eller lillebror.

Kan du beskriva vad barnen betyder för dig?

– De betyder mycket. Jag ber för dem varje dag och jag strävar alltid efter att skapa kvalitetstid med var och en. Jag stödjer dem i varje aspekt av deras liv. De har följt med till min barndomsby, och de har alla blivit en viktig del av mig.