Vi använder cookies för att din läsarupplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Vi använder cookies. Läs mer
Opinion & Berättelser

Recept: Samosas från Somalia

Varje dag, världen över lagas mat i barnbyar till magar som kanske inte annars skulle blivit mätta. Det här receptet på krispiga samosas kommer från SOS-mamman Amina Hassan från Somalia.

samoa på en tallrik med raita

SAMOSAS – det här behöver du:

250 g filodeg
900 g hackat protein, t ex nöt, lamm eller vegetariskt alternativ
4 stora lökar i tärningar
1 msk stött korianderfrö
1 tsk curry
Salt
Olja att fritera i

Så här gör du:

1. Blanda curry och protein och låt stå i kylen i en timme.

2. Bryn det tillsammans med lök, koriander och salt. Låt svalna.

3. Ta ett ark filodeg och skär i rektangel. Placera fyllningen och vik till en triangel (se bild).

4. Hetta upp oljan och stek bröden tills de är gyllene.

5. Servera gärna med raita.

RAITA – blanda ihop till en sås:

Gräddfil
Färsk hackad mynta
Salt
Peppar
1 vitlöksklyfta
1 tsk socker
1 msk limejuice

Smaklig spis!