Vi använder cookies för att din läsarupplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Vi använder cookies. Läs mer

I år är ditt pepparkakshus extra viktigt

Bygg ditt eget #pepparkakshem

Går det att bygga riktiga hem med pepparkaksdeg? Ja, faktiskt. Genom att dela en bild i sociala medier på ditt pepparkaksbygge under #pepparkakshem hjälper du fler familjer att få ett riktigt hem.

Hur funkar det?
Jo, så här. För varje upplagt #pepparkakshem skänker någon av våra julpartners 50 kr. Det ger fler barn ett hem med kärlek och omtanke, trygga vardagsrutiner och godnattkramar.

Det här initiativet är avslutat för i år. Stort tack till våra julpartners som bidragit.

Ger du hellre en gåva direkt går det självklart lika bra klicka här eller swisha till 900 22 96.

För att du ska lyckas med ditt pepparkaksbak delar konditorn Mia Öhrn med sig av sina bästa tips här. Fler tips, husritning, byggbeskrivning och recept hittar du längre ner på sidan.

Lycka till med byggandet!


Våra julpartners



Comfort

Comfort
Fastighetsbyrån
Apotea
DHL
Scanlog

Konditorn Mia Öhrns tips för att lyckas med pepparkaksbaket

1. Gräddningstiden mellan små och stora delar skiljer sig mycket, så grädda små delar på en plåt och stora delar på en annan i stället för att blanda dem.

2. Om husdelarna har ändrat form under gräddningen kan du jämna till dem genom att försiktigt fila med ett fint rivjärn, helst ett laserrivjärn, till exempel Microplane. Ett annat sätt är att försiktigt skära till dem direkt när de kommer ut ur ugnen, medan de fortfarande är lite varma.

3. Ibland är det lättare att dekorera husets fasad med kristyr innan du fogar ihop det, då kan du spritsa delarna när de ligger plant istället för står upp lodrät. Hjärtana på väggarna och spröjset på fönstren spritsade vi till exempel innan vi fogade ihop huset. Taket går bra att dekorera efter att du byggt ihop huset.

4. Innan du börjar foga ihop väggarna kan du skissa upp en sexkant på ett bakplåtspapper som du kan utgå från när du monterar huset för att få rätt form.

5. Använd gärna en oöm stekpanna av gjutjärn när du smälter sockret. Teflon är inte idealiskt för så höga temperaturer.

Pepparkaksdeg

Ett lite äldre recept som blir goda pepparkakor, och även passar bra att bygga hus av. Degen behöver vila i kylen över natten. Det blir en stor sats, så om du vill kan du ge bort till vänner och familj.

Du behöver:
• 3 dl strösocker
• 2 dl (280 g) ljus sirap
• 1 dl starkt kaffe
• 4 tsk malen kanel
• 1,5 msk malen ingefära
• 1,5 tsk malen nejlika
• 300 g smör
• Finrivet skal av 1 citron
• 15 dl (900 g) vetemjöl
• 1 msk bikarbonat

1. Blanda socker, sirap, kaffe och kryddorna i en kastrull och koka upp. Slå den heta blandningen över smöret i en stor bunke. Rör tills smöret smält och fortsätt röra då och då tills smeten är avsvalnad, mjuk och fluffig.

2. Tillsätt det rivna citronskalet.

3. Blanda mjöl och bikarbonat och tillsätt till smörsmeten. Arbeta ihop till en deg och knåda den smidig på mjölat bakbord eller i hushållsassistent. Vira in i plastfolie och förvara i kylen till nästa dag.

4. Kavla ut lite av degen i taget på mjölat bakbord och stansa ut kakor i önskade former. Lägg med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen i 200°C i 8–10 minuter. Låt svalna.

Här hittar du receptet

Kristyr

Hur får man till den där perfekta kristyren? Följer du detta recept får du en tjock och fluffig kristyr som passar perfekt till snöliknande detaljer på ditt pepparkakshus.

Du behöver:
• 1 äggvita
• Cirka 180 g (3 dl) florsocker
• 0,5 tsk ättiksprit

1. Mät upp äggvitan till kristyren i en ren och torr bunke, gärna av rostfritt stål. Vispa till hårt skum med elvisp.

2. Sikta ner det mesta av florsockret i äggvitan och tillsätt ättikspriten. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock, fluffig och glansig. Tillsätt eventuellt mer florsocker tills det bildas fasta toppar när du vispar. Täck kristyren med lite plastfolie.

Här hittar du receptet

Husmall och byggbeskrivning

Ett gulligt litet lusthus som sprider julstämning. Fönstren görs av karameller som krossas och sedan smälter under gräddningen. Hittar du inte hårda karameller kan du använda halstabletter eller klubbor.

Tidsåtgång: 1,5 timme

Du behöver:
• Ett halvt paket färdig pepparkaksdeg (à 500 g), eller cirka 250 g hemgjord pepparkaksdeg
• Cirka 0,5 dl strösocker att foga ihop huset med
• Kristyr, se recept
• Cirka 10 karameller till fönster
• Godis till dekor

1. Ladda ner och skriv ut husmallen. Klipp ut delarna.

2. Kavla ut degen tunt, cirka 2–3 mm, på lätt mjölat bakbord. Skär ut väggar enligt mallen och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Skär även ut en dörröppning, så många fönster du vill ha på husväggarna (OBS att inga fönster är markerade på mallen – dessa skapar du själv!), två dörrar och sex takdelar.

3. Krossa karamellerna ganska fint i en mortel och strö en generös hög av krosset i fönsteröppningarna.

4. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 7 minuter eller tills bitarna blivit gyllenbruna. Kolla efter en liten stund om det är lagom mycket karamell i fönstren eller om du behöver fylla på mer. Låt delarna svalna en liten stund efter gräddningen.

5. Jämna gärna till husdelarnas kanter försiktigt med ett fint rivjärn för att få dem raka om de har ändrat form under gräddningen.

6. Smält sockret i en stekpanna på hög värme och låt det bli gyllenbrunt. Sänk till låg temperatur och låt eventuellt stekpannan stå kvar på värmen så att inte sockret stelnar.

7. Foga ihop husets fem sidoväggar med varandra med det smälta sockret och avsluta med dörröppningen. Foga fast de två första delarna till taket. Kontrollera sedan om nästa bit passar bra, fila annars till den och fäst den. Fortsätt så med resten av takbitarna. Fäst även dörrarna.

8. Dekorera huset med kristyr och godis.

Läs mer och ladda ner husmallen här

Spana in några av alla fina #pepparkakshem som byggts