Konditorn Mia Öhrns tips för att lyckas med pepparkaksbaket
1. Gräddningstiden mellan små och stora delar skiljer sig mycket, så grädda små delar på en plåt och stora delar på en annan i stället för att blanda dem.
2. Om husdelarna har ändrat form under gräddningen kan du jämna till dem genom att försiktigt fila med ett fint rivjärn, helst ett laserrivjärn, till exempel Microplane. Ett annat sätt är att försiktigt skära till dem direkt när de kommer ut ur ugnen, medan de fortfarande är lite varma.
3. Ibland är det lättare att dekorera husets fasad med kristyr innan du fogar ihop det, då kan du spritsa delarna när de ligger plant istället för står upp lodrät. Hjärtana på väggarna och spröjset på fönstren spritsade vi till exempel innan vi fogade ihop huset. Taket går bra att dekorera efter att du byggt ihop huset.
4. Innan du börjar foga ihop väggarna kan du skissa upp en sexkant på ett bakplåtspapper som du kan utgå från när du monterar huset för att få rätt form.
5. Använd gärna en oöm stekpanna av gjutjärn när du smälter sockret. Teflon är inte idealiskt för så höga temperaturer.