Verksamhet för unga på väg att lämna samhällsvård
Det finns många unga i Sverige som just nu står inför att lämna, eller som just lämnat en samhällsplacering. I och med denna övergång förväntas de unga då klara av ett självständigt liv, och många gånger utan fortsatt och kontinuerligt stöd från samhället. Denna övergång är dock en stor utmaning och en stor del av målgruppen är inte tillräckligt rustade för att på ett bra sätt klara övergången till ett självständigt liv. I Sverige vill SOS Barnbyar därför ge individuellt och anpassat stöd till unga som befinner sig i denna övergång, att gå från samhällsvård till ett självständigt liv.
Drömmar som går i kras
För många i målgruppen upplevs övergången att gå från samhällsvård till ett ”eget liv” först som en pirrig frihetskänsla. Detta brukar dock inom kort övergå i en känsla av förvirring och maktlöshet. ”Hur gör man egentligen?” ”Vem kan jag fråga om råd nu?” ”Vad mycket jag förväntas göra, som jag inte vet, kan eller vågar göra!”
Många gånger upplever de unga vi arbetar med att det stöd de fått från samhället försvinner så fort de uppnått myndighetsålder, och att de då inte vet vem de ska kontakta i framtiden, eller vilken hjälp eller stöd de kan få, eller har rätt till. Majoriteten av de som lämnar samhällsvården i Sverige klarar heller inte av detta plötsliga ansvar på ett fruktbart sätt, vilket leder till att en stor del av de unga behöver återvända till socialtjänst och samhällsvård, då de har fortsatta behov av stöd.
Målgruppen av samhällsplacerade är stor och bred och drygt 30 000 barn och unga var under 2017 placerade i någon form av samhällsvård. En stor del av dessa är ensamkommande unga.
Etableringsstöd för unga i Göteborg
SOS Barnbyars mentorskapsprogram i Göteborg verkar för att ge stöd till etablering för främst ensamkommande unga. Verksamheten invigdes i januari 2017 och här arbetar professionella mentorer som på ett metodiskt sätt verkar för att stötta målgruppen till en snabbare och bättre etablering. Sedan programmet startade har metoderna finslipats och vi har idag ett systematiskt, beprövat och utvärderat program, med fantastiska resultat. Läs om drottning Silvias besök under invigningen i Hammarkullen.
Programmet verkar för etablering och med det menar vi att ha kunskapen och kapaciteten att kunna leva ett självständigt och självförsörjande liv, att känna makt över sin egen framtid och att ha en god samhällsorientering. Som etablerad har man även ett fungerande och gynnsamt nätverk och är proaktiv i sitt eget livs utveckling. Läs mer om hur vi arbetar med etablering.
”Det är avgörande att det är ungdomarna själva som är proaktiva i sin utveckling och att vi mentorer bara är deras stöd på vägen. Vi ska inte gå in och ta över de ungas utmaningar eller fatta beslut över de ungas huvuden, utan det är de unga som är aktörerna, inte vi”.