Barnpsykologen: "viktigt att vi ger dem hopp och visar empati"
Det är omöjligt att undanhålla krig, jordskalv och terroristattacker från våra barn när bilder sköljer över oss från teve, internet och dagstidningar. Men hur pratar vi om de här sakerna med barn utan att skrämma dem?
Här kommer fyra viktiga tips från barnpsykologen Margrethe Brun om hur du kan stötta barn i mötet med katastrofer och andra svåra händelser som pågår runt i världen.
1. Överför inte din egen oro på barnen
Som vuxna blir vi också påverkade och oroliga av de bilder som syns i media. Men barn märker när vuxna blir rädda.
Det är därför viktigt att vi inte överför våra egna rädslor eller obehag på barnen.
2. Ta kontroll över teve och internet
Även om vi inte kan avskärma barnen från världens olyckor så kan vi försöka att kontrollera vad barnen blir utsatta för genom teve, tidningar och sociala medier. Små barn ska undvika att se nyheter. Barn i tidig skolålder bör kunna se nyheter i sällskap av en vuxen. Om teven eller läsplattan alltid är på kan vi inte styra vad barnet tittar på.
3. Utgå från barnets ålder
Vi ska visa verkligheten på ett sätt som barnen förstår. Vi ska alltid visa barn i 3–5-årsåldern att vi själva står stabilt. Barnen ska förstå att även om inte världen alltid är säker så har vi vuxna i deras närhet kontroll. När barn når skolåldern börjar de reflektera över att det sker hemska saker i världen. Då är det viktigt att vi ger dem hopp och visar empati. Det kan vi bland annat göra genom att försäkra dem om att de själva har möjlighet att hjälpa människor som har det svårt.
4. Lyssna på barnet och låt det prata sitt språk
Lyssna till barnets oro. Konsekvenserna vid katastrofer och krig kan verka abstrakta för barn. De vill gärna koppla samman en katastrof eller ett terrorangrepp med saker de själva känner igen. De ”översätter” det till något som de kan relatera till. En terrorist blir kanske en ond trollkarl, vilket är helt okej. Som vuxen ska du alltså tänka på att använda ord eller begrepp som barnet själv förstår.