Hur går det till?
De unga deltagarna är 16-25 år och har eller ska lämna samhällsvård, så som familjehem, stödboende, eller liknande, för att skapa sig ett självständigt vuxenliv. Programmets stödpersoner är lämpliga och engagerade vuxna som har relevant utbildning och/eller erfarenhet av att möta eller arbeta med barn och unga. Alla som bedöms som lämpliga genomgår intervju, referenstas, får lämna utdrag ur belastningsregistret och genomgår en stödpersonsutbildning.
Som stödperson hos oss kan man ha 1-4 ungdomar som man arbetar som stödperson åt samtidigt. Stödpersonen träffar ungdomarna individuellt och agerar som en klok och stabil vuxen. Den ger råd och stöd på vägen och arbetar tillsammans med deltagaren utifrån en tydlig handlingsplan, som är anpassad efter ungdomens behov. Programparen träffas under 6-12 månader, ca 20-25 gånger och bestämmer själva hur ofta de ses. Vanligtvis sker detta på sena eftermiddagar, tidiga kvällar och/eller helger. Programparet får stöd i vad de ska arbeta med inför varje träff, genom programmets mobila app. Varje träff har därmed tydliga instruktioner för respektive träffs syfte. Vad som ska göras utgår från ungdomens behov, som kartlagts i en basmätning som ungdomen initialt gjort, vilket gör att insatserna anpassas efter ungdomens individuella behov.
Ungdomsprogrammet ersätter inte skolan, socialtjänsten eller liknande insatser, utan verksamheten är ett extra stöd för de i målgruppen som är motiverade och känner att de vill ha extra stöd. Programmet ger de unga deltagarna bättre möjligheter att lyckas ta sig ut i livet på ett självständigt sätt.